Nyheter

NyheterAllt i topp – med ett undantag

2018-10-18

Allt i topp – med ett undantag

Bra genomfört, snygg inramning och ett demokratitorg som gav mersmak. Utvärderingen av kongressen visar att det mesta gick som smort. Det enda mörka molnet på kongresshimlen var maten. Enligt ryktet gjorde korvmojjen på torget en bra affär, när hotellet serverade små, vegetariska rätter till byggnadsarbetare.

En förutsättning för ett gott kongressarbete är att allt det praktiska runt omkring fungerar som det ska. Teknik, logi, resor och handlingar - det är mycket som ska klaffa för få alla ombud på rätt plats, vid rätt tillfälle och med rätt underlag. Och får vi tro resultatet av den enkät som skickades ut direkt efter kongressen, blev det mesta rätt. 97 av kongressens 157 delegater svarade på enkätfrågor graderade på en skala mellan 1 (inte bra) och 5 (mycket bra).

- Att hela 98 procent ger kongressens genomförande som helhet 4 eller 5 poäng är ett fantastiskt resultat. Vi tar givetvis med oss både ris och ros till förberedelserna av kongressen 2022, säger Patrik Östberg, Byggnads förbundssekreterare och ansvarig för kongressen.

Överlag fungerade anmälan, resebokningar och hanteringar av handlingar mycket bra. Öppningsprogram och kulturinslag fick också bra respons, även om flera uttryckte att det tog lite för värdefull tid från förhandlingarna och ledde till nattmangling. Lokal, bemötande och boende fick också överlag bra utlåtanden.

Däremot föll inte maten alla på läppen, som fick full pott av endast 18 %. Enligt ryktet gjorde korvmojjen på torget en bra affär, när hotellet serverade små, vegetariska rätter till byggnadsarbetare.

72 % gav kongresskolan 4 eller 5, även om vissa uttryckte att den kunde ha marknadsförts än mer.

77% gav demokratitorget 4 eller 5, vilket ger en hint om att det finns förbättringspotential. Eller som en svarande uttryckte det
"Nu vet vi hur det ska gå till. Slipar vi på detaljerna blir det kanon till nästa kongress."

91 % tyckte att votering på läsplatta fungerade mycket bra, 87% gav arbetet på padda 4 eller 5. Det som kan förbättras var det tekniska stödet för gästerna, som utan Ipad hade svårare att hänga med bland motionerna.

Att kongressen var i Göteborg uppskattades av 84 %.
"Självklart ska vi kunna ha kongress utanför Stockholm. De som beslutade att förlägga den i Göteborg har gjort ett bra jobb!" var en kommentar.

Hela 96 % tyckte gav den grafiska profilen 4 eller 5 på skalan.
Nästan alla är alltså eniga om att Byggnads är händerna som bygger Sverige.En tydlig färdriktning för Byggnads

2018-10-18

En tydlig färdriktning för Byggnads

En sommar har gått sedan Byggnads kongress avslutades den 3 juni, en kongress som i alla fall jag kommer se tillbaka på som en av de mest givande och framtidsinriktade. Jag vill återigen passa på att tacka alla för er tid och ert stora engagemang. Ert fackliga arbete är Byggnads demokratiska hjärta. Som Byggnads ordförande är jag både stolt och fylld av framtidstro för vår organisation.

Många kloka beslut fattades och nu ska det bli verkstad! En lyckad kongress i all ära, men nu började det verkligt viktiga arbetet: att genomföra kongressens beslut. I samma stund som kongressen avslutades med pompa och ståt startade ett viktigt tankearbete hos oss i Byggnads omvalda ledning och styrelse. Sakta men säkert lägger vi nu pusslet över alla viktiga beslut, vad som ska prioriteras och vilka tidsramar som ska gälla.

Arbetet är fortfarande inte klart, men så mycket kan jag säga: vi går en spännande kongressperiod till mötes. 226 bifallna att-satser ska genomföras tillsammans med Mål och vision och Budgetberedningen. Det är mycket. Och det kommer kräva hårt arbete av många under lång tid. Bland annat kommer arbetet mot Ett Byggnads att fortsätta, det vill säga att vi i hela vår fantastiska organisation arbetar mot samma mål och prioriteringar - allt för att stå starkare tillsammans.

Andra spännande områden vi har framför oss är branschens digitalisering, pensionsfrågan, förhållandet till egenanställda, bemanningsföretag, jämställdhetsarbetet och mycket mer. Och lika viktigt är förstås att ha ett fortsatt tryck inom organisering och stärka de förtroendevaldas roll.

Styrelsens pussel kommer vara lagt kring årsskiftet – sedan sätter vi spaden i jorden och börjar jobba på allvar.

Då hör jag av mig igen. Jag ser mycket fram emot detta!

Johan Lindholm, förbundundsordförandeProtokoll och andra dokument från kongressen ute nu

2018-09-20

Protokoll och andra dokument från kongressen ute nu

Nu finns protokoll, stadgar samt Mål och vision 2022 klara. Du hittar dem under länken Kongresshandlingar.